6 maja uczniowie klasy Ia i Va pod opieką pani mgr Wioletty Różyc, mgr Ewy Mazur i mgr Aleksandry Dittrich byli na wycieczce w Jurajskiej Spiżarni. W XIX wiecznej chacie uczestnicy warsztatów mieli okazję posłuchać i zobaczyć jak kiedyś powstawał chleb. Sami też zmielili w żarnach zboże i upiekli podpłomyki. W stodole czekała na nich krowa i opowieść o tym, skąd się bierze mleko i jego przetwory.
Konkurs dojenia krowy cieszył się ogromnym powodzeniem. Ciepłe podpłomyki, masło i ser były przepyszne. Wielką atrakcją było karmienie kóz. Kiedy kiełbaski smażyły się na grilu uczniowie bawili się na placu zabaw i biegali beztrosko po trawie.Potem podziękowali wspaniałym Gospodarzom za pełen wrażeń dzień wpisem do kroniki. To był udany poniedziałek!!